Smilje

Eterično ulje od smilja

Helichrysum Italicum

Božanstveni miris smilja, slojevit i veoma parfemski, davno je nagnao ljude na njegovu kozmetičku upotrebu. Kao Imortelle, dobilo je reputaciju da ima moćbrisanja tragova vremenana licu, odnosno da efikasno deluje protiv bora kao i da revitališe i regeneriše umornu i zrelu kožu izloženu spoljnim uticajima i unutrašnjem stresu.


Mi proizvodimo eterično ulje od dva tipa balkanski tip i korzički tip. Miris smilja potiče od njegovog eteričnog ulja, koje je veoma složenog sastavasadrži spojeve poput nerola inerilacetata kao i spojeve italidiona, kojih gotovo da i nema u drugim vrstama bilja. Smilje sadrži veoma malo eteričnog ulja (manje od 0,05%), pa je potrebno velika količina svežih biljaka da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Da bi se dobilo kvalitetno ulje, destiliše se sasvim sveža biljka.


Ulje od smilja, zbog svog blagotvornog dejstva, danas se najviše koristi u industriji parfema i kozmetičkoj industriji kao baza za proizvodnju parfema, krema, losiona, mleka za telo i ostalih preparata za negu lica i tela.

 

Pored toga, ulje od smilja je jedno od najboljih sredstava protiv hematoma (modrice), a pored toga veoma uspešno uklanja strije i ožiljke (naročito važno za zahvate u estetskoj hirurgiji). Tokom proizvodnje eteričnog ulja nastaje još jedan zanimljiv proizvodhidrolat ili cvetna vodica smilja. Nanesena sprejem na kožu, hidrolat smilja je vlaži smiruje upale, a pritom ima veoma prijatan miris.