Belopalanačko selo oživelo zahvaljujući jednoj ženi i lekovitom bilju

Više od 200 hektara zemlje u selu Tamnjanica kod Bele Palanke je pod lavandom, smiljem, ružama i borovnicom, a zasade i destileriju u kojoj se prave eterična ulja napravila je Ljiljana Petrović koja je pre 10 godina došla na ideju da oživi selo svog dede.

Počeci, priseća se, nisu bili laki, jer je trebalo kupiti sitne komade zemlje od raznih vlasnika u ukrupniti posed.

Polja Tamnjanica
Hektari pod aromatičnim biljem; Foto: V. M. R.

Tako je, kaže, kupila 2.000 parcela od skoro 700 vlasnika.

Kada je napavila destileriju, shvatila je da ne može sama – zato je počela da dovodi ljude koji će da proizvode i prerađuju biljke na tlu koje ima klimu sličnu mediteranskoj, u selu između Sićevačke klisure i Suve planine.

Počela sam da pričam svojim prijateljima i poznanicima i oni su kupili zemlju, neko 5 ha, neko 10, neko 8, neko 20-30 i nasadili su biljke. Ja im uslužno destilišem i zajedno nastupamo na tržištu – priča Petrovićeva.

Tržište je, objašnjava, živa stvar, pa smilje trenutno nije na ceni, jer su mnogi na Balkanu počeli da ga proizvode.

Ulje lavande
Skupoceno ulje prodavaće francuskoj kompaniji; Foto: V. M. R.

Zato je njena preporuka raditi više kultura, pa se preorjentisala na ružu domascenu i kamilicu romanu, a lavandu je plasirala na francusko tržište.

Zahvaljujući njoj, pod brendom Tamnjanica eko plantaže sada proizvodi na desetine ljudi, selo oživljava, ali mu nedostaje infrastrukutra.

Uprkos tome što je ova proizvođačica napravila prilazne puteve, uradila veliku komasaciju, izgradila trafo-stanicu za svoje potrebe, kopala bunare, Gorazd Cuk iz Slovenije koji je počeo da radi isti posao na 50 hektara, kaže da nedostaje mnogo od infrastrukture.
Destilerija mašina

Destileriju koriste i ostali proizvođači; Foto: V. M. R.

Od uređivanja ovog sela, dodaje, zavisiće i budućnost njegovog razvoja. Cuk je osnovao i umetničku koloniju, pa na njegovo imanje dolaze slikari iz svih krajeva Evrope, da stvaraju inspirisani lepotom ovog kraja.

Zahvaljujući Ljiljani Petrović, u Tamnjanici je dom pronašla i Judit Kiš Torma, Mađarica poreklom iz Vojvodine, koja ima sedmoro dece. Ona proizvodi bilje i rasad za razne vrste cveća i biljaka.

Za ovo je potrebna samo ljubav, nikakva škola ne može to da nadoknadi. Ume da bude i teško ovde, zato nije za svakoga – govori Judit Kiš Torma.

Ivan Stanojević je jedan od većih proizvođača eteričnog ulja, dok je diplomirani mašinac Marko Ilić počeo da proizvodi džemove i slatka, a planira da pravi i slanu zimnicu.


Poklanja kuće porodicama koje bi da rade sa njom

Zimnica i borovnice

Pod brendom Tamnjanica eko farma proizvode i zimnicu;

Foto: V. M. R.

Umesto da traži radnike, Petrovićeva je pronašla saradnike.

U selu kupuje i poklanja im kuće, kako bi u Tamnjanici živeli od svog rada.

Planira da u selu pokrene i stočarstvo, a onda i pređe na turizam. Međutim, za sve je potrebno vreme.

Svima se sviđa ideja, nije lako ni kooperantima, ja treba da nađem i tržište, a nisam toliko učvrstila da bi sve bilo sigurno. Sada se pojavila velika francuska kompanija sa kojom ćemo da potpišemo ugovor na 10 godina, onda ću moći da kažem da je to ono što je sigurno. Sve je korak po korak, nije meni ovih 10 godina bilo lako da dođem do stepena, da svi mogu da uživaju u tome – navodi Ljiljana Petrović.

Inače, Petrovićeva je nekadašnja menadžerka Tošeta Proeskog, a posao sa lekovitim biljem počela je 2008. godine.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Bela Palanka.

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]